ÇANAKKALE SAVAŞI, HER YÖNÜYLE BÜYÜK BİR DESTAN. BİLİNEN BÜYÜK KAHRAMANLARIN YANI SIRA ADI, SANI DUYULMAMIŞ VATAN KAHRAMANLARININ DA EBEDİ İSTİRAHATGÂHI BU TOPRAKLAR.
Bu muazzam savaşın kendisi küçük ama zafere katkısı büyük bir kahramanı da Nusret (Nusrat) Mayın Gemisi. Nusret, karanlık bir gece tüm ışıklarını kapatıp düşman gemilerinin manevra hattına elinde son kalan 26 mayını döşemek için yola çıktı.
Tarihin En Kuvvetli Donanması
Savaşın gerçekleştiği Çanakkale Boğazı, düşman donanmasının devriye gemileriyle doluydu. Nusret’in belirlenen hatta mayınları bırakıp, sağ salim üssüne dönmesi çok zordu. Yapılan plan doğrultusunda Nusret, mayınları kıyıya paralel olarak döşeyip düşman devriye gemilerine görülmeden Çanakkale istikametine dönmeyi başardı.
Tophaneli İsmail Hakkı Bey
Nusret Mayın Gemisi’nin komutanı Tophaneli İsmail Hakkı Bey’di. Kalbinden rahatsızdı ama görevi bir an bile düşünmeden kabul etmişti. Nusret görevini başarıyla tamamlayıp geri döndüğünde Osmanlı Mayın Grup Komutanı Hafız Nazmi Bey İsmail Hakkı Bey’i tebrik etmek istemişti. Fakat zaten rahatsız olan İsmail Hakkı Bey’in kalbi daha fazla heyecanı kaldıramamıştı… İsmail Hakkı Bey de şehitler kervanına katılmış ve Nusret’in tek şehidi olarak tarihin şeref levhasına adını yazdırmıştı.
Büyük Başarı
Nusret’in komutanı Osmanlı harp karargâhının yaptığı bu planın gerçekten de çok başarılı ve isabetli olduğu on gün sonra müttefik donanmasının saldırısında anlaşıldı. Keşif gemilerinin ve uçaklarının bulamadığı mayınlara çarpan Bouve, Irresistible ve Ocean gemileri tamamen battı. Inflexible, Suffen ve Golva gemileri ise ağır hasar alarak savaşamaz hale geldi. Nusret adlı küçük bir mayın gemisi savaşın gidişini değiştirmiş ve zaferin kapısını açmıştı.
ŞİMDİ MÜZE
Nusret Mayın Gemisi şu an Tarsus’ta. Hurdaya ayrıldıktan sonra Tarsus Belediyesi tarafından satın alınan Nusret, gerekli bakımların ardından Tarsus girişine bir anıt ve müze-gemi olarak yerleştirildi ve ücretsiz olarak ziyarete açıldı.
“Çok güzel başlamış olan gün, bu meçhul mayın hattının o olağanüstü ve ortalığı kırıp geçiren başarısı yüzünden, tam bir başarısızlıkla sona erdi. Bu yirmi mayının seferin talihi üzerindeki etkisi ölçülemez.”
İngiliz General C.F. Aspinall-Oglander
Benzer İçerikler
Vasi: Koruma ve Rehberliğin Anlamı
Devamını Oku...
Pelet Nedir? Enerjinin Yeni Yüzü
Devamını Oku...
En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları
Devamını Oku...
Maliyeci Fıkrası
Devamını Oku...