akide şekeri

Çin Oyun Bağımlılığını Nasıl Bitirdi?

2020 yılının sonlarında Çinli çocukların %85’i başta PUBG olmak üzere, Brawlstars, LOL, Volarant, CS:GO, GTA5 gibi oyunların ağına düşmüş, okul başarıları olumsuz etkilenmiş ve ciddi bağımlılık problemleri yaşamaya başlamıştı…

Üstelik Çinliler bu oyunlara yılda 60 milyar dolar harcıyordu.

Her yıl Çin’in milli servetinden 60 milyar dolar gitmesinin yanında, eğitim ve iş gücüde bu sorundan çekiyordu. 2021 yılında Çin bir dizi kararlar alarak çocuklarda oyun bağımlılığı ile mücadele etmeye karar verdi.

İlk önlem çocukların vatandaşlık kimlik bilgileri ile hesap oluşturmaları oldu. Böylece 16 yaşından küçük çocuklara oyunlar kısıtlanabilecekti. Çocuklara sadece Cuma ve Cumartesi akşamları 2’şer saat oyun süresi, daha küçük çocuklara ise uygun olmayan oyunlara giriş engelleri getirildi.

cinliler oyun bagimliligini nasil bitirdi 1

Ancak uyanık çocuklar anne ve babalarının kimlik numaralarını kullanarak bu engeli aştılar. Bunun üzerine Çin hükümeti başta Tencent Games olmak üzere oyun üreticilerine oyuna giriş için yüz tanıma özelliği koymalarını zorunlu tuttu.

Böylece yüz tanıma özelliği, oyuna giriş yapacak olan oyuncunun yaşını öngörerek çocuk olduğu takdirde oyuna sokmamaya başladı. 

Şaşırdınız mı? Bu teknoloji kullandığımız her uygulamada var neredeyse. Ve bu uygulamalar kullanıcı çocuksa onun önüne uygun olmayan içerik çıkarmak ya da oyun içi satış yapmak için kullanılıyor.

Oyun içi satış deyince Çin onu da kısıtlamalar getirdi. Eğer çocuk 16 yaşından küçükse harcama yapamıyor. 16-24 yaşları aralığına 25 dolar, 24 yaşından büyükse ayda 50 dolar harcama sınırı getirdi.

Ağlayanları görür gibiyim. 18 yaşından büyükse istediği gibi alır, insan hakları var!

Ve bu kuralların uygulanmasından anne ve babalar sorumlu tutuldu. (Ne ilginç değil mi? Okul ya da öğretmenler değil?) Kuralları uygulamayan, çocuğuna kimlik numarasını veren anne ve babaların internet hesapları askıya alındı.

2023’e gelindiğinde çocuklardaki oyun bağımlılığı oranı %85’ten %5’lere geriledi. Çünkü çocuğun bu bağımlılıkla tek başına başa çıkması mümkün değildi, birilerinin kural koyması gerekiyordu. Peki Çin’in oyunlara kaptırdığı 60 milyar dolar ne durumda? Onu da söyleyelim:

cinliler oyun bagimliligini nasil bitirdi 3

Alınan önlemler ile bu harcama yılda 12 milyar dolara düştü. Ha birde Genshin Impact var. Çinlilerin oyunu. Onu da özgürlükçü batıya satıyorlar. Şimdilik sadece bu oyundan yıllık gelirleri 112 milyar dolarcık. 

Biz mi? Geçen ay sadece PUBG’ye 24 milyon dolarcık harcamışız.

Kaynak : dijitalbaba.orhantoker https://www.instagram.com/dijitalbaba.orhantoker/

Benzer İçerikler

vasi ne demek

Vasi: Koruma ve Rehberliğin Anlamı

Vasi Ne Demek? Vasi kelimesi, Türkçede oldukça önemli bir anlam taşır. Genellikle hukuki bir terim olarak karşımıza çıkan bu kelime, ...

Devamını Oku...

pelet nedir

Pelet Nedir? Enerjinin Yeni Yüzü

Pelet Nedir? Pelet, genellikle biyokütle kaynaklarından elde edilen, yuvarlak veya silindirik şekilli, küçük ve yoğun bir yakıt türüdür. Bu makalede, ...

Devamını Oku...

cuma mesajları

En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları

En Güzel Resimli Cuma Mesajları Cuma mesajları, İslam dünyasında ayrı bir öneme sahip olan ve ruhani derinliklerle dolu Cuma gününde ...

Devamını Oku...

Maliyeci

Maliyeci Fıkrası

Bir gün bir ormana maliyeciler gelir. Bunu gören tilki koşarak ormandan kaçmaya başlar. Koşarken, yolda kaplumbağa ile karşılaşır. Kaplumbağa tilkinin ...

Devamını Oku...

Yorum yapın