Albert Einstein, 1946 yılında tamamen siyahilerin olduğu bir üniversitede ders vermeye gider.
Meslektaşlarının neredeyse hepsi bu durumu kınar.
Medya olayı görmezden gelir, haberleştirmez, yayınlamaz.
Bu fotoğraf o yüzden çok az bilinir . 1946 yılında ABD’ye ziyarette bulunan Yahudi bilim insanı Albert Einstein’ın, ülkedeki siyahi ayrımcılığı ve ırkçılık vakalarıyla ilgili günlüklerine inanılmaz ifadeler yazdığı ortaya çıktı. Kendisine göre sorunlu olan bir taraf varsa onlar siyahiler değil, beyazların ta kendisiydi.
Kariyeri sırasında dünyanın çeşitli bölgelerinde yaptığı ziyaretleri günlüklerine kaydeden Einstein’in seyahat günlükleri, kendisi hakkında bilmediğimiz bazı detayları bizlere sundu. 1946 yılında, ABD tarihinin en eski siyahi öğrenci kolejlerinden birisi Lincoln Üniversitesi’ne giden Einstein, şu sözleri söyleyecekti:
“Amerika’da beyaz insanlarla renkli insanları ayırıyorlar. Bu ayrılık, renkli insanların bir hastalığa sahip olmasını nedeniyle değildir, bu beyaz insanların bir hastalığıdır. Ayrımcılık konusunda sessiz olmamaya çalışıyorum”
Doğduğu ülke Almanya’da Yahudi karşıtlığıyla karşı karşıya kalan bir bilim insanı, ayrımcılığın ne demek olduğu çok iyi bir şekilde deneyimlemişti. Bu nedenle Amerika’daki siyahi insanlarla sempati kurması kolay oldu. Kendisi ailesiyle birlikte Nazilerin Almanya’daki yükselişi başladığı sırada İngiltere’ye taşınma şansını yakalamıştı. Princeton kentindeki yaşamında pek çok siyahi arkadaşı olmuş, siyahilerin mahallelerinde dolaşmıştı.
Einstein, Amerika’nın medeni hakları kazanmaya yönelik hareketlenmelerinde o kadar çok rol oynamıştı ki, FBI onu gözaltına almıştı. Ölümünün ardından yine FBI kendisi hakkında 1500 sayfayı aşan belge toplamıştı. Böylece bir dahinin, insanların ayrımcılığa uğramasıyla ilgili çağdaş düşüncelerini duymuş olduk.
Benzer İçerikler
Vasi: Koruma ve Rehberliğin Anlamı
Devamını Oku...
Pelet Nedir? Enerjinin Yeni Yüzü
Devamını Oku...
En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları
Devamını Oku...
Maliyeci Fıkrası
Devamını Oku...