akide şekeri

Dövizin Çaresi

O, bir kez bile “Bize dolarla saldırıyorlar.” demedi. Döneminin din adamları, ekonomi karşısında bir kez bile “Sınanıyoruz.” demedi. Milletine bahane değil, çare sundu.

Şu gördüğünüz “adam”, cumhurbaşkanı seçildikten 6 yıl sonra dünya çapında tarihin gördüğü en büyük ekonomik kriz yaşandı. Yani Büyük Buhran. Kriz Amerika ve Avrupa’da başladı. Milyonlarca insan işsiz ve evsiz kaldı. Almanlar bile ısınmak için karşılıksız bastıkları paraları yakmak zorunda kalmıştı. (ABD elinden tutmuştur Almanya’nın)

Sanayi ülkeleri, tarım ülkelerine muhtaç oldu.

Atatürk ne mi yaptı? 682 no.lu kanunla vatanın, bir zamanlar padişahların kişisel malı olan tüm ekilebilir arazilerini, öküzüyle beraber çiftçiye bedava dağıttı. Osmanlı döneminde ekenden ekmeyenden, evlenenden bekar kalandan, hayvanını kaybedenden bile vergi alınırdı. Atatürk tüm bu lüzumsuz vergileri kaldırdı. Üretimden vergi aldı. Ekildi, biçildi. Verimli üretim için çağdaş tarım okulları açtı. Okuma bilmeyeni millet mektebine çağırdı. Bir an evvel okuma öğrenilsin diye yeni alfabe getirdi.

Sonunda Avrupa’ya döndü ve “Malımı alanın, malını alırım.” dedi. (Kliring Sistemi) Sanayi ülkelerine yüksek fiyattan tarım ürünü sattı. Kazandığı her kuruş parayla da bir başka fabrika açtı. Bir yandan da sanayiye yatırım yaptı.

“Atatürk hiç borç almadı.” derler. Gerçek değil bu bilgi. Doğrusu, Atatürk’e kimse borç vermek istememiştir. Nitekim bulduğu parayla fabrika açıyordu. Mesela Rusya’dan alınan borç ile Karabük Demir Çeliği açmıştır.

Bu “adam”ın ülkesi, tarihin gördüğü en sert küresel buhrandan yara almadan çıktı! Hem de iktisatçısı yokken! Okuma bilmeyen çiftçisiyle yaptı bunu. Bu başarıyı incelemek için İngiltere’den maliyeciler gelmiştir.

Çobandan pilot, kağnıdan uçak çıkaran “adam”dır Atatürk.

Döviz, ne kadar nadirse o kadar kıymetlenir. Ne kadar bollaşırsa o kadar değeri düşer.

Kimse borç verdiği kişinin iflasını istemez. Dolarla saldırıyorlarsa, yabancıdan niye tarım ürünü alıyoruz? Niye altın madenini onlara bırakıyoruz?

Dövizin çaresi üretimdir. Üretmek > dışarıya satmak > ülkeye döviz getirmek > dövizi bollaştırmak > TL karşısında değer kaybetmesini izlemek. Başka hiçbir formül yok….

Alıntı

dovizin caresi 60b4d1fd82503

Benzer İçerikler

vasi ne demek

Vasi: Koruma ve Rehberliğin Anlamı

Vasi Ne Demek? Vasi kelimesi, Türkçede oldukça önemli bir anlam taşır. Genellikle hukuki bir terim olarak karşımıza çıkan bu kelime, ...

Devamını Oku...

pelet nedir

Pelet Nedir? Enerjinin Yeni Yüzü

Pelet Nedir? Pelet, genellikle biyokütle kaynaklarından elde edilen, yuvarlak veya silindirik şekilli, küçük ve yoğun bir yakıt türüdür. Bu makalede, ...

Devamını Oku...

cuma mesajları

En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları

En Güzel Resimli Cuma Mesajları Cuma mesajları, İslam dünyasında ayrı bir öneme sahip olan ve ruhani derinliklerle dolu Cuma gününde ...

Devamını Oku...

Maliyeci

Maliyeci Fıkrası

Bir gün bir ormana maliyeciler gelir. Bunu gören tilki koşarak ormandan kaçmaya başlar. Koşarken, yolda kaplumbağa ile karşılaşır. Kaplumbağa tilkinin ...

Devamını Oku...

Yorum yapın