Akvaryum hobisi olan kişiler evlerinin bir köşesini mutlaka akvaryum için ayırır ve gereken tüm ilgiliyi hem akvaryum hem de akvaryum içerisinde baktığı hayvanların için gösterir. Akvaryumda genelde balık türleri beslenir. Akvaryum ilk etaplarda malzeme olarak biraz maliyetli olabilir. Ancak daha sonları yavaş yavaş maliyetler düşer ve zamana yayılır. Bu sayede size evinizin köşesinde harika bir görüntü veren küçük bir hayat oluşur.
AKVARYUMDA BALIK BESLEMEK
Akvaryumda balık bakmak işi özen ve dikkat isteyen bir durumdur. Her balık türünü akvaryumda beslemeniz mümkün değildir. Eğer tuzlu su balığı besleyecekseniz bunun için özel donanımlı akvaryum gerekir. Yani balığın yaşaya bileceği koşulları sağlamanız gereklidir. Akvaryumun filtre edilmesi için gerekli ekipmanların kaliteli olması birinci dikkat edilmesi gereken unsurdur. Akvaryum oluştururken sabırlı olmak gerekir. Balıkları akvaryuma koymadan önce kumların, bitkilerin, deniz süngerlerinin ve balıkların yaşamsal faaliyetini sürdürebilmesi için gerekli bakterilerin balık akvaryuma konmadan önce yerleştirilmiş olması gerekir.
Bu dakikadan sonra balık seçimi yapmak gerekir. Çünkü her balık birlikte yaşamaz. O yüzden balık türleri ve özelliklerini iyi bilmek gerekir. Hangi balık türlerini besleyeceğinize karar verdikten sonra artık beslenme döngülerine dikkat etmek gereklidir. Gereğinden fazla beslenen balıklar zehirlenerek ölebilir. Bu durum diğer balıkları da etkileyebilir. Balıkların akvaryum koşullarına uyup uymadığını da gözlemememiz gerekir. Burada önemli olan seçeceğiniz balık türüdür. Goby, tangler türleri, damsel ve wrasse gibi türler akvaryum koşullarına çabuk adapte olabilirler. Ayrıca dayanıklılık bakımından da güçlü balıklardır.
Akvaryumu oluşturduktan sonra balığı beslemek kolay gibi görünebilir. Ancak ihmal edilirse sonuç iyi olmaz. Besleme işleminde bazı dikkat edilmesi gereken hususlar vardır.
● Yemler akvaryuma bırakılırken tek bir yere bırakılmamalı ve her yere dağılmalarını sağlamalıyız.
● Beslediğiniz balık türünün ne kadar sıklıkla yem yediğini iyi bilmeli ona göre yem vermelisiniz. Genelde günde iki öğün yetecektir.
● Vereceğini yem türünün de özellikleri önemlidir. Örneğin palet yemleri hemen akvaryuma atamazsınız. Palet yemleri önce biraz ıslatmanız gerekir.
● Bazı yemleri akvaryumdaki balıklar yemeyebilir. Bu durumu iyi gözlemlemeliyiz. Böyle bir durumda yem parçalanmadan onu almalıyız. Aksi halde akvaryumda biriken yemler amonyak seviyesini yükseltir. Bu durumda can kayıpları olabilir.
● Son olarak akvaryumun düzenli aralılar ile temizlenmesi gerekir.
AKVARYUMDA BESLENEBİLEN BAZI BALIK TÜRLERİ
- Tetra Balığı
Tetra balıkları çok küçük cüsselidirler ve bu yüzden bir akvaryumda çok sayıda tetra balığı besleyebilirsiniz. Özellikler akvaryum sevdasına yeni başlayanlar için çok ideal balık türüdür. Çok hareketli, canlı ve renkli balılardır. İzlenmesi de çok keyif verir. Tetra balıkları için ayrıca ısıtıcı ve filtre gibi aksesuarlara gerek yoktur. Ayrıca diğer balık türleri ile iyi anlaşırlar. Eğer tetra balığı beslemeye karar verdiyseniz tek yapmanız gereken akvaryumunuzda bol bitki bulundurmanız olacaktır.
- Zebra Balığı
Zebra balıkları bazı diğer balık türleri gibi çok kalabalıktan hoşlanmazlar. 5 kişilik guruplar halinde yaşamayı severler. 19 litrelik akvaryumlarda yaşayabilir. Ancak 18-25 derece ısıyı severler. Ayrıca bu balıklara bakacaksanız bir filtreniz olmak zorunda.
- Lepistes Balığı
Bu tür çok üremeyi seven balık türüdür. Yani bir çift lepistes balığı ile yola çıkarsanız zamanlar birçok lepisrtes balığına bakmak zorunda kalabilirsiniz. Eğer kalabalık bir aile istemiyorsanız aynı cins lepistes tercihi daha doğru olacaktır. Erkek lepistesler dişilere göre daha canlı renklere sahiptir ve büyük yüzgeçleri vardır. 10-27 derece sıcaklıkta yaşarlar ve her lipistes balığı için 4 litre su yani iki lepistes için 8 litre su gerekir. Haftada bir kez suyunu değiştirmek yeterlidir. Filtreye gerek yoktur.
- Melek Balığı
Melek balıkları adları gibi melek gibi bir balık türüdür. Toplu halde uyum içinde yaşayabilirler. 15 cm boyuna ulaşabilirler. Bu sebeple 75 litreden küçük akvaryumlar onlar için uygun değildir. Tek sıkıntı yetişkinler ile yetişkinleri bir akvaryumda beslemek daha doğrudur. Birlikte büyürlerse sorun olmaz. Ancak yetişkin bir melek balığını küçük balıkların yanına koyarsanız kavga çıkartabilirler.
- Japon Balığı
Isıtıcıya ihtiyaç duymayan japon balıkları sadece kendi türü ile yaşar. Oldukça büyüyebildikleri için 75 litreden büyük akvaryumlar ideal olacaktır.
- Vatoz Balığı
Bu tür akvaryumun temizlik işlerine bakar. Akvaryumun alt ve yan kısmında oluşan algler ile beslenirler. Genelde yalnız takılırlar. Kendi hallerinde huzur içinde yaşarlar. Diğer balıkların artıkları ile beslenebilirler. Ancak arada yosun ile takviye öğün verilebilir. Eğer akvaryumunuzda mağara ve yosunlar varsa buralarda yaşamayı çok severler.
- Kavgacı Siyam Balığı
Beta cinsi bir balıktır. Kendi cinsinden bir beta ile aynı akvaryumda yaşamayı sevmez. Aksi bir durumda üstünlük kurmak için mücadeleye başlar. 7 cm kadar uzar. 25-30 derece sıcaklığa ihtiyaç duyarlar.
- Çöpçü Balığı
Çöpçü balığının diğer adı corydoras olarak bilinir. Bunlarda temizlikçi balıklardır. Camlarda bulunun maddeler ile beslenir. 7 yıl kadar yaşarlar. Çöpçü balığını en önemli özelliği dibe çökmüş yemleri tükürerek suyun dengesini sağlamakta katkıda bulunur.
- Sarı Prenses
Eğer bir sarı prenses beslemeye karar verdiyseniz akvaryumunuzda mutlaka mağaralar ve kayalar olması gerekir. Buraları çok seven bir balık olan sarı prenses 25 derece sıcaklıktaki ortamları sever.
- Diskus Balığı
Diskus balığı akvaryum kralı olarak adlandırılır. Bunun nedeni ihtişamlı güzellikte olmaları ve renklerinin muhteşemliğidir. 27-30 derece sıcaklığı sever. Akvaryumdaki diğer tüm balıklar ile iyi geçinir.
- Kılıç Kuyruk balığı
Bakımı kolay ve çok güzel görünümlü sakin bir balıktır. Kırmız ve yeşil kılıç kuyruk olarak iki çeşittir. Dişileri erkeklerden daha iridir. Erkekler 6 cm kadar uzar. 26-28 derece sıcaklıktaki suları severler.Doğal yaşam alanı orta ve kuzey Amerika’dır.
- Makrakanta balığı
Palyaço balığı olarak da bilinen bu tür, akvaryum hayatına kolay adapte olabilir ve 25-30 derece sıcaklığı sever. Agresif yapıları vardır. Hem etçil hem de otçul beslenebilir. İyi bakılırsa 10 sene kadar yaşayabilir.
- Siyah Moli Balığı
Görüntüsü itibariyle en asil ve sevilen süs balığı türlerindendir. Barışçıl bir türdür. 3-5 sene kadar yaşayabilirler. 20-28 derece sıcaklıktaki sularda yaşarlar. Özellikle kendi türleri ile yaşamayı severler. 6’lı gruplar halinde yaşaması ve beslenmesi daha uygundur.
- Plati Balığı
İlk başlayanlar için oldukça tercih edilen bir balık türüdür. Bakımı çok kolaydır. Diğer balık türleri ile iyi anlaşır. 4-6 cm kadar uzarlar.
Benzer İçerikler
Vasi: Koruma ve Rehberliğin Anlamı
Devamını Oku...
Pelet Nedir? Enerjinin Yeni Yüzü
Devamını Oku...
En Güzel Cuma Mesajları, Resimli, Kısa ve Uzun Anlamlı Cuma Sözleri ve Duaları
Devamını Oku...
Maliyeci Fıkrası
Devamını Oku...